Skip to content Skip to footer
Isakssons stugby, Föglö.

Föglö i sommar – ditt bästa skärgårdsäventyr

Centralorten på Föglö heter Degerby. Det är hit de flesta besökare kommer först, med skärgårdsfärja eller egen båt. Degerby är också centrum för sommarens event på Föglö. Mellan evenemangen tjusar byn sina besökare med promenader bland gamla skeppargårdar och lummiga små trädgårdar med låga trästaket.

Föglö står för skärgårdens lugna idyll, men det är inte bara lata dagar. Danssugna får svänga sina lurviga rejält under Ålands Dansbandsfestival som arrangeras av restaurang Seagram i juli. På festivalen uppträder kända dansband från både Sverige och Åland. Det brukar vara mycket uppskattat att dansa under stjärnorna och äta gott, så ett litet tips är att boka både biljetter och boende i tid. 

Boendet är begränsat på Föglö, men det finns ställplatser för husbilar. Många parkerar bilen vid Svinö färjfäste. Håll koll bara att du kommer med sista färjan tillbaka. Du kan även komma till Föglö med egen båt, i Degerby finns gästhamnar nära festområdet. Läs mer om gästhamnar här >

Föglöborna öppnar sina sommarstugor och gårdar under hela sommaren. Barnen brukar uppskatta att träffa får, kor, ankor och höns. Under våren och hösten söker sig ofta fritidsfiskare till Föglös gäddrika vatten. (Fiskekort köps via Ifiske).

 

Degerby gästhamn.
Degerby gästhamn på Föglö. Foto: Degerby gästhamn

Resa till Föglö

Skärgårdsfärja går från Svinö på fasta Åland till Degerby på Föglö. Svinö färjfäste ligger 5 km från Långnäs hamn och cirka 25 km från Mariehamn.

Såhär reser du till Föglö – bästa tipsen >>

På kartan på sommar.ax framsida finns några tips på saker att göra och ställen att bo på.

 

OM KOMMUNEN

Arbetsliv och boende

De viktigaste arbetsgivarna på Föglö är kommunen och fiskodlingsnäringen. Det finns en stark företagaranda och samarbetet är gott. Många föglöbor distansarbetar eller pendlar till Mariehamn. Det går flera färjeturer varje dag.  

Vill du också byta livsstil? Föglö är förföriskt och många stannar!

Har du, som många andra, börjat fundera på storstadens kaos? Kanske längtan till en skärgårdsidyll inte är helt fel. Nu finns det lediga tomter för den som är nyfiken. 

Kommunen erbjuder plats för dem som vill bygga eget hus. Ekholms strandnära boende ligger vackert vid Kyrksundet, endast tre kilometer från Degerby. Passa på att besöka platsen i sommar. 

För att flytta till Åland finns inflyttningsregler. Läs hur du skall göra på Åland Livings hemsidor, som också kan svara på dina frågor.

Se mer om Ekholms här >

 

Startsida | Föglö Kommun

Dela